Recollida de mostras clínicas en enfermidades de orixe alimentaria
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Autor corporativo
Consellería de SanidadeData de publicación
2023-07-14Título da revista
Venres epidemiolóxico: folla quincenal de información epidemiolóxica de Galicia
Tipo de contido
Artigo
DeCS
Contaminación de alimentosMeSH
Food contaminationResumo
[GLG] Toda sospeita de abrocho debe declararse de forma obrigatoria e urxente ao SAEG, incluídos os abrochos de enfermidade de orixe alimentaria (EOA). Deste xeito, pode iniciarse o Protocolo de actuación nos abrochos de EOA e tomar as mostras clínicas dos enfermos e do alimento ou auga precisas para a confirmación do axente implicado epidemioloxicamente no abrocho. As probas diagnósticas máis frecuentes son os coprocultivos, sendo máis habitual usar un recipiente estéril de boca ancha (bote de urocultivos), que ademais é o único que permite estudar antíxenos virais. Se está dispoñible o hisopo con medio, tamén podería empregarse para o cultivo e PCR de bacterias e virus gastrointestinais. [ES] Toda sospecha de brote debe declararse de forma obligatoria y urgente al SAEG, incluidos los brotes de enfermedad de origen alimentaria (EOA). De este modo, puede iniciarse el Protocolo de actuación en los brotes de EOA y tomar las muestras clínicas de los enfermos y del alimento o agua precisos para la confirmación del agente implicado epidemiológicamente en el brote. Las pruebas diagnósticas más frecuentes son los coprocultivos, siendo más habitual usar un recipiente estéril de boca ancha (bote de urocultivos), que además es el único que permite estudiar antígenos virales. Si está disponible el hisopo con medio, también podría emplearse para el cultivo y PCR de bacterias y virus gastrointestinales.