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Niveis de arsénico en ouriños e consumo de peixe
dc.date.accessioned | 2018-08-27T07:48:26Z | |
dc.date.available | 2018-08-27T07:48:26Z | |
dc.date.issued | 2018-07-28 | |
dc.identifier.other | https://www.sergas.es/Saude-publica/Venres-epidemioloxico-Volume-7 | es |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11940/10903 | |
dc.description.abstract | O arsénico (As) é un metaloide amplamente distribuído na terra, auga e aire. Preséntase en dúas formas: a inorgánica (AsI) que é a forma máis tóxica, e a orgánica (AsO), menos tóxica, ou sen toxicidade. O consumo de peixe e mariscos é unha das principais fontes de AsO na dieta, e coñécese como “As do peixe”. Para analizar As en ouriños é fundamental eliminar o consumo de peixe (incluído o enlatado) e o marisco como mínimo 48h antes. A intoxicación por As, pode ser 1) aguda, que se presenta con vómitos, dor abdominal e diarrea, entumecemento ou formigo nas mans e pes ou cambras musculares e, en casos extremos, a morte; e 2) crónica con neurotoxicidade, diabetes, enfermidades pulmonares e cardiovasculares, hiperpigmentación da pel e hiperqueratose e algúns tipos de cancro (pulmón, pel e vexiga). É importante que ante unha sospeita de intoxicación por arsénico se solicite a analítica de ouriños de 24h previa eliminación do consumo de peixe e mariscos entre 48h e 7 días antes da análise e solicitar a súa especiación. | es |
dc.description.abstract | El arsénico (As) es un metaloide ampliamente distribuido en la tierra, agua y aire. Se presenta en dos formas: la inorgánica ( AsI) que es la forma más tóxica, y la orgánica (AsO), menos tóxica, o sin toxicidad. El consumo de pescado y mariscos es una de las principales fuentes de ASGO en la dieta, y se conoce cómo “Arsénico del pescado”. Para analizar As en orina es fundamental eliminar el consumo de pescado (incluido el enlatado) y el marisco como mínimo 48 h antes. La intoxicación por As, puede ser 1) aguda, que se presenta con vómitos, dolor abdominal y diarrea, entumecimiento en las manos y pies o calambres musculares y, en casos extremos, la muerte; y 2) crónica, con neurotoxicidad, diabetes, enfermedades pulmonares y cardiovasculares, hiperpigmentación de la piel y hiperqueratose y algunos tipos de cáncer (pulmón, piel y vexiga). Es importante que ante una sospecha de intoxicación por arsénico se solicite la analítica de orina de 24 h previa eliminación del consumo de pescado y mariscos entre 48 h y 7 días antes del análisis y solicitar su especiación. | es |
dc.language.iso | glg | es |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | * |
dc.subject.mesh | Seafood | * |
dc.subject.mesh | Arsenic Poisoning | * |
dc.subject.mesh | Arsenic | * |
dc.title | Niveis de arsénico en ouriños e consumo de peixe | es |
dc.title.alternative | Niveles de arsénico en orina y consumo de pescado | es |
dc.type | Artigo | es |
dc.issue.number | 15 | es |
dc.journal.title | Venres epidemiolóxico: folla quincenal de información epidemiolóxica de Galicia | es |
dc.organization | Consellería de Sanidade::Dirección Xeral de Saúde Pública::Subdirección Xeral de Información sobre Saúde e Epidemioloxía | es |
dc.page.initial | 1 | es |
dc.page.final | 1 | es |
dc.relation.publisherversion | https://www.sergas.es/Saude-publica/Venres-epidemioloxico-Volume-7 | es |
dc.rights.accessRights | openAccess | es |
dc.subject.decs | arsénico | * |
dc.subject.decs | intoxicación por arsénico | * |
dc.subject.decs | alimentos del mar | * |
dc.subject.keyword | Niveis de arsénico | es |
dc.subject.keyword | Niveles de arsénico | es |
dc.subject.keyword | Consumo de peixe | es |
dc.subject.keyword | Consumo de pescado | es |
dc.volume.number | 7 | es |