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dc.date.accessioned2023-07-14T08:11:14Z
dc.date.available2023-07-14T08:11:14Z
dc.date.issued2023-07-14
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11940/17863
dc.description.abstract[GLG] Toda sospeita de abrocho debe declararse de forma obrigatoria e urxente ao SAEG, incluídos os abrochos de enfermidade de orixe alimentaria (EOA). Deste xeito, pode iniciarse o Protocolo de actuación nos abrochos de EOA e tomar as mostras clínicas dos enfermos e do alimento ou auga precisas para a confirmación do axente implicado epidemioloxicamente no abrocho. As probas diagnósticas máis frecuentes son os coprocultivos, sendo máis habitual usar un recipiente estéril de boca ancha (bote de urocultivos), que ademais é o único que permite estudar antíxenos virais. Se está dispoñible o hisopo con medio, tamén podería empregarse para o cultivo e PCR de bacterias e virus gastrointestinais.es
dc.description.abstract[ES] Toda sospecha de brote debe declararse de forma obligatoria y urgente al SAEG, incluidos los brotes de enfermedad de origen alimentaria (EOA). De este modo, puede iniciarse el Protocolo de actuación en los brotes de EOA y tomar las muestras clínicas de los enfermos y del alimento o agua precisos para la confirmación del agente implicado epidemiológicamente en el brote. Las pruebas diagnósticas más frecuentes son los coprocultivos, siendo más habitual usar un recipiente estéril de boca ancha (bote de urocultivos), que además es el único que permite estudiar antígenos virales. Si está disponible el hisopo con medio, también podría emplearse para el cultivo y PCR de bacterias y virus gastrointestinales.es
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subject.meshFood contaminationen
dc.titleRecollida de mostras clínicas en enfermidades de orixe alimentariaes
dc.typeArtigoes
dc.contributor.authorcorpConsellería de Sanidadees
dc.issue.number6es
dc.journal.titleVenres epidemiolóxico: folla quincenal de información epidemiolóxica de Galiciaes
dc.organizationConsellería de Sanidade::Dirección Xeral de Saúde Públicaes
dc.page.initial1es
dc.page.final1es
dc.relation.publisherversionhttps://www.sergas.gal/Saude-publica/VE10-N06es
dc.rights.accessRightsopenAccesses
dc.subject.decsContaminación de alimentoses
dc.subject.keywordDXSPes
dc.subject.keywordVenres epidemiolóxicoes
dc.volume.number10es


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